Projecten gesteund door Emmaus

Wonderland Integrated School – Kenya

Begin jaren negentig bracht een van de medewerkers van Emmaus Haarzuilens een bezoek aan Kenia. Hij bezocht daar een aantal projecten die door Emmaus werden ondersteund en tijdens een van deze bezoeken ontmoette hij Nduta. Zij werkte in die tijd op het betreffende project met gehandicapte kinderen. Door omstandigheden gedwongen moest zij daar op een dag vertrekken, waarna zij onderwijzeres werd op een gewone school. Zij had (en heeft) echter idealen die ze in haar werk niet kwijt kon en besloot voor zichzelf te gaan beginnen. Haar droom was om een school op te bouwen waar rijke en arme en gezonde en gehandicapte kinderen samen les zouden krijgen.

Een van de de beste scholen van de regio

In de loop van de jaren die volgden heeft zij met behulp van geld van Emmaus Haarzuilens, maar vooral ook door haar eigen daadkracht en doorzettingsvermogen, haar dromen kunnen verwezenlijken. De lagere school, die zij stap voor stap opgebouwd heeft, biedt inmiddels plaats aan 700 leerlingen en staat bekend als een van de de beste scholen van de regio. Rijkere kinderen betalen schoolgeld (en omdat de school zo goed is doen de ouders dat graag), armere kinderen en kinderen met een handicap krijgen gratis les. Omdat de school goed werk levert zit deze altijd vol en dekt het schoolgeld grotendeels de kosten. Inmiddels is er ook een middelbare school gebouwd.

Geen afhankelijkheid

De samenwerking met Nduta is altijd prettig geweest. Vooral omdat Emmaus en zij dezelfde idee├źn hebben over de invulling van de steun die Emmaus geeft. Emmaus wil projecten op gang helpen, maar vindt dat ze na een aantal jaren zonder geld van buitenaf moeten kunnen draaien. Er mag geen afhankelijkheid ontstaan. Nduta denkt er precies zo over. Emmaus en een aantal andere organisaties hebben de bouw van de school gefinancierd. Het draaiend houden van de school moet echter uit eigen middelen betaald kunnen worden. En dat lukt. Het schoolgeld dat de rijkere ouders betalen is meestal voldoende om alle kosten te kunnen dekken. Extra inkomsten zijn echter altijd welkom en nodig. Daarom is Nduta voortdurend op zoek naar mogelijkheden om meer geld in het laatje te krijgen. Dus wat vroeg ze toen ze tijdens een bezoek in Nederland in de kledingwinkel van Emmaus een paar mooie trouwjurken zag hangen? “Mag ik die meenemen? Dan ga ik ze verhuren, zodat ze meerdere keren geld opbrengen.”