Pak armoede aan

10 maart 2017

De Armoedecoalitie Utrecht is een bundeling van maatschappelijke organisaties, initiatieven en betrokkenen met als doel armoede te bestrijden en sociale uitsluiting tegen te gaan. Emmaus Haarzuilens is lid van de armoedecoalitie en ondersteund onderstaande oproep.

 

Pak armoede aan: zorg voor voldoende inkomen zodat IEDEREEN kan meedoen!

“Betaal ik deze rekening of laat ik eerst de fiets repareren? Vervang ik mijn winterjas of reserveer ik dat geld voor bijles voor mijn zoon? Zal ik de medicijnen maar even laten zitten, avondeten is nu veel belangrijker.” Dagelijks worstelen ruim 810.000 mensen in ons land met deze vragen. Zij kunnen niet of nauwelijks rondkomen, laat staan onverwachte kosten opvangen. Veel mensen maken daarom noodgedwongen schulden. Daarmee lopen zij een groot risico om in een neerwaartse spiraal terecht te komen die hen buiten de samenleving plaatst.
Vooral stellen en ouders van kinderen van 12 jaar en ouder met een laag inkomen hebben grote moeite om maandelijks rond te komen.

Het NIBUD heeft voor Utrecht uitgerekend dat een stel zonder kinderen op bijstandsniveau 125 euro per maand te kort komt. Ook als zij gebruik maken van alle toeslagen en armoederegelingen. Voor een gezin met twee kinderen ouder dan 12 jaar op bijstandsniveau kan dat oplopen tot 250 euro per maand. Oorzaak: de hoogte van de uitkering en het kindgebonden budget voor oudere kinderen zijn te laag.

Oproep tot actie aan de landelijke politiek en de nieuwe regering

De Utrechtse wethouder Victor Everhardt doet samen met de Armoedecoalitie in zijn stad een dringende oproep aan de toekomstige regering: “Laat iedereen meedoen en zorg voor voldoende inkomen.” Everhardt: “Dagelijks staan mensen in de overlevingsstand. We doen in Utrecht al het mogelijke aan preventie en incidentele ondersteuning, maar dat is vaak niet genoeg. Inkomensbeleid voeren is voorbehouden aan het rijk en niet aan de gemeenten zelf. Daarom onze klemmende oproep aan Den Haag om te zorgen voor voldoende inkomen.” Voor meer informatie en het ondertekenen van de petitie http://armoedecoalitie-utrecht.nl/oproep

Victor Everhardt, wethouder Gemeente Utrecht

Jules van Dam, voorzitter Armoedecoalitie

Laatst gewijzigd op maandag, 13 maart, 2017 - 12:29