Nieuwsbrief

20 december 2020

Het is nu kerstvakantie voor ons en de lockdown heeft ervoor gezorgd dat zaterdag 12 december de laatste markt van 2020 was. Wanneer de eerste markt in het nieuwe jaar is, moeten we afwachten – in elk geval niet voor 19 januari. We gaan door met het sorteren van binnenkomende goederen en doen een grote opruimronde in alle loodsen. Gelukkig mogen we als groot huishouden bij elkaar zijn met de feestdagen en we gaan dan ook lekker samen koken op kerstavond. Een voorrecht in deze tijd.

Markus in Keulen

Alweer een poosje terug, toen er geen strenge reisbeperkingen golden, heeft Markus een bezoek gebracht aan Emmaus Keulen. Hij doet hier verslag: “In 2018 ben ik samen met Les naar een cursus geweest bij de Emmausgroep in Keulen en daar maakte ik kennis met de bewoners van deze groep. Hierna ben ik meerdere keren terug geweest, want ik heb toch wat hechtere vriendschappen gekregen met enkelen van hen. Deze Emmaus, gecoördineerd door Willy en Pascale, bestaat al meerdere decennia. Met de bewoners heb ik dus een goede, warme band ontwikkeld en het weerzien is altijd erg prettig. Daarom ben ik de eerste week van september afgereisd naar hen om een week mee te werken. Door de heersende coronamaatregelen is het dragen van een mondkapje verplicht in zowel het OV als de winkel…Maar dat mag de pret niet drukken, want de spirit van Abbé Pierre volgt gewoon!

Met een grote verscheidenheid aan mensen uit vele landen is het een gevarieerde groep. Het is fijn om met hen te werken en ook buiten het werk is het goed toeven. Qua werk heeft Emmaus Keulen dezelfde insteek en dat is d.m.v. kringloopbedrijvigheid de mensen bereiken die het het hardst nodig hebben. Vele goede doelen worden via projecten geholpen en vriendschapsbanden in binnen- en buitenland zorgen voor wederzijdse solidariteit. Vanuit Emmaus Keulen worden ook de armste mensen in de Keulse binnenstad geholpen d.m.v. een soepkeuken die drie keer in de week uitserveert vanuit een busje. Ik merk dat de collega’s van Emmaus Keulen erg blij zijn met mijn handen en inzet tijdens mijn verblijf - ik vind het zelf ook erg fijn om daar te zijn. Het voelt erg natuurlijk voor mij omdat ik ook goed diverse talen kan spreken. Ik ben op vele plaatsen binnen het werk inzetbaar en vind het fijn om nieuwe dingen te leren, dus ik reed mee op de wagens, deed de boodschappen mee, het betere sjouwwerk was ook voor mij geen punt, iedereen was blij met mijn turbo-energie!! En hier in Haarzuilens waren ze blij dat die turbo-energie van mij een weekje weg was!! Ik vond het erg leuk, maar ik miste mijn groepie en Haarzuilens ook erg, dus een weekje is mooi!!”

Sushi met Fusako

Sinds de zomer werkt Fusako bij ons als vrijwilliger in de kledingloods. Als Japanse kent ze als geen ander de geheimen van goede sushi en ze besloot voor de hele groep do-it-yourself sushi te maken. Een groot succes! Belangrijkste lessen: doe niet teveel rijst op je norivel en houd je vinger op één gaatje van de sojasaus om er maar een klein beetje uit te krijgen.

Projecten

Ditmaal aandacht voor een project in Mali: de Coöperatie Ewet. Deze coöperatie in de regio Timboektoe is opgericht voor mensen die voor - aan Al Qaida gelieerde - aanslagen gevlucht zijn. Toen zij weer konden terugkeren naar huis, hadden zij geen bronnen van levensonderhoud meer. De Coöperatie richt zich op landbouw en “artisanat” (traditionele en oorspronkelijke kunstnijverheid) en werkt vanuit gezamenlijke verantwoordelijkheid: ieder levert een bijdrage en de winst uit de oogst en de opbrengst van de artisanat wordt eerlijk onder de 40 families verdeeld. Emmaus ondersteunt dit project met een financiële bijdrage. De families zijn hierdoor in staat om rijst te planten, te oogsten en te verkopen in de hoofdstad Bamako. Daarnaast telen zij tomaten en uien voor het levensonderhoud. De NGO ’s zijn gevlucht uit het noorden van Mali, omdat het daar te onveilig was en is. De financiële steun betekent dat 40 families de afgelopen twee jaar geen honger hebben geleden en hun kinderen eten hebben kunnen geven. De Coöperatie geeft mensen een toekomstperspectief en maakt ze zelfredzaam, voor Emmaus een belangrijk criterium voor steun. Met dank aan de bevlogen contactpersoon van dit project, Jacqueline van Ham, voor de informatie en de foto’s.

Emmaus International

Hoewel bijeenkomsten in fysieke vorm nu niet mogelijk zijn, zitten Emmaus International en Emmaus Europe niet stil en zijn er regelmatig zoom-meetings. Onlangs eentje over de groeiende textielberg en mogelijke oplossingen. Er wordt steeds meer textiel gekocht en het wordt steeds sneller weggegooid. Kringloopbedrijven zitten met groeiende hoeveelheden onverkoopbaar, gesorteerd textiel. Zo ook Emmaus. Nu zijn er elders in Europa al initiatieven om dit probleem aan te pakken. In Spanje verwerken de mensen van Emmaus Navarra, een groep met wel 190 “compagnons”, afgedankt katoen tot handdoeken. In Frankrijk hebben 10 Emmaus-communiteiten samen een sorteerplatform voor onverkocht textiel opgezet. Ook op het gebied van Europese wetgeving is er actie: vanaf 2025 moet in de EU al het textiel apart van het huisvuil worden ingezameld. Dat zal leiden tot meer ingezameld textiel, waarvan een kleiner percentage dan nu herbruikbaar is. De Europese koepelorganisatie voor de hergebruik- en recycle-sector, RREUSE, behartigt de belangen van kringloopbedrijven zoals Emmaus. Ze pleiten voor een tweeledig inzamelsysteem: één plek voor herbruikbaar textiel en een aparte container voor afvaltextiel. Door vooruit te denken en (Europees) beleid te beïnvloeden, kan de nieuwe wetgeving ook voor kleine sociale ondernemingen zoals Emmaus-vestigingen positief uitpakken.

Voor wie meer wil weten over de historie van de Emmaus-beweging, is de serie interviews met de belangrijkste “veteranen”, mensen die er vanaf de jaren zestig bij zijn geweest, interessant. De serie heet “Speaking of Our Origins” en de eerste die over zijn ervaringen en de begintijd van de Emmaus vertelt, is Pepe. Pepe, voluit José Aravena, is de oprichter van Emmaus Las Urracas in Chili. Jos en Hermien kennen deze enthousiaste spreker persoonlijk. In het interview vertelt Pepe over de gebeurtenissen die Abbé Pierre er eind jaren zestig toe brachten een internationale structuur voor de Emmaus-beweging op te zetten. Ook het Universeel Manifest van 1969 en het belang van internationale samenwerking komen aan bod.

Binnengekomen

De komende tijd is er geen reguliere kringloopmarkt, maar we hebben ook een Marktplaatsaccount (zoek op “Emmaus Haarzuilens”). Daar zetten we onder andere partijen boeken op. Gekochte spullen kunnen dan in Haarzuilens worden opgehaald op afspraak.

Laatst gewijzigd op zondag, 20 december, 2020 - 19:10