Vacatures bij Emmaus in Utrecht

Vacature bestuurslid Emmaus Haarzuilens

Omdat enkele bestuursleden in de loop van 2023 hun lidmaatschap zullen beëindigen, zijn wij op zoek naar nieuwe bestuursleden.
Deze vacature is ook te lezen op PublicSpirit.

Over Emmaus

Stichting Emmaus Haarzuilens is een woon- werkgemeenschap voor mensen die een dak boven hun hoofd nodig hebben. Emmaus biedt een plek om tot rust te komen en de mogelijkheid om te werken aan perspectief. Iedereen werkt mee en neemt binnen zijn/haar mogelijkheden verantwoordelijkheid voor de woongroep en het kringloopbedrijf. Daarnaast ondersteunt Emmaus verschillende projecten in het binnen- en buitenland en levert een bijdrage aan een duurzame samenleving. Bij Emmaus wonen en werken ca. 14 bewoners en zo’n 40 vrijwilligers. Tijdelijk worden twee Oekraïense gezinnen opgevangen door Emmaus. De bewoners wonen en werken bij Emmaus op basis van kost, inwoning en zakgeld. Een aantal bewoners zijn dragende krachten en vormen de kerngroep van de woonwerkgemeenschap. De kerngroep neemt op meerdere terreinen verantwoordelijkheid en het voortouw in het ondernemen van activiteiten. De kerngroep wordt tijdelijk ondersteund door een externe coach/ondersteuner. Emmaus Haarzuilens is lid van de Federatie Emmaus Nederland en onderschrijft het Emmaus Manifest dat Internationaal is aangenomen door alle Emmaus groepen. Emmaus Haarzuilens is een (financieel) gezonde stichting met een betrokken groep bewoners en vrijwilligers. Afgelopen jaar heeft de woon- werkgemeenschap een transitie doorgemaakt en staat voor nieuwe uitdagingen. Komende jaren ligt de focus op het verstevigen van de kerngroep en het verbreden van een netwerk rondom Emmaus.

Het bestuur van Emmaus

Het bestuur van Emmaus bestaat uit 5 tot 6 leden en vormt een enthousiast team met een warm hart voor de woon- werkgemeenschap. Eén van de bewoners in de kerngroep is op persoonlijke titel lid van het bestuur. De taak van bestuursleden is het formuleren en uitdragen van een lange termijn visie, toezicht houden op de continuïteit, huisvesting, financiën en het welzijn van bewoners en vrijwilligers. Ieder bestuurslid heeft een aandachtsgebied/taak in het bestuur op het gebied van duurzaamheid, wonen, netwerken, financiën of leren en ontwikkelen. Daarnaast kiest het bestuur uit haar midden een voorzitter, secretaris en penningmeester. Het bestuur van Emmaus is een vrijwilligersbestuur, de functie is onbezoldigd. Afhankelijk van de taken in het bestuur wordt een tijdsinvestering verwacht van zo’n 50 uur per jaar. Samen met bewoners, kerngroep en vrijwilligers vergadert het bestuur eens per twee maanden. Indien nodig vergadert het bestuur (met betrekking tot privacygevoelige zaken) alleen. In de bestuursvergaderingen worden algemene zaken die Emmaus aangaan besproken. Het bestuur houdt zich niet bezig met de dagelijkse gang van zaken. Het bestuur beweegt mee met het proces van de kerngroep en stelt zich op als adviseur en luisterend oor. Dit neemt niet weg dat het bestuur haar verantwoordelijkheid neemt.

Wat vragen wij?

Van de bestuursleden wordt het volgende verwacht: • Affiniteit met het gedachtengoed van Emmaus en de doelgroep • Eén of meerdere expertises op het gebied van: duurzaamheid, energie en kringloop; maatschappelijke ondersteuning, wonen en zorg; ontwikkeling van mensen en HR; contacten en netwerk in Vleuten de Meern/Haarzuilens of financiën. • Strategisch kunnen denken en handelen, helikopterview, zich niet verliezen in details en de dagelijkse gang van zaken • Communicatief vaardig • Coachende kwaliteiten, een bruggenbouwer • Integer en transparant, aanspreekbaar op gedrag. • Ervaring als bestuurslid We streven naar een diverse samenstelling van het bestuur.

Wat krijg je terug?

Het bestuurslidmaatschap is onbezoldigd maar de ervaringen en contacten met mensen die je terugkrijgt zijn onbetaalbaar. Als bestuurslid doe je inspirerende contacten op, je leert van de levenservaringen en denkt mee over de bedrijfsvoering, de woongemeenschap en projecten. Emmaus maakt deel uit van Haarzuilens en ligt midden in de natuur. Ieder bezoek aan Emmaus voelt als onthaasten. Ook al wordt er hard gewerkt en draait de woon-werkgemeenschap op volle toeren. Wil je onderdeel uitmaken van een bijzondere, diverse groep mensen, die zich inzet voor duurzaamheid en een sociale leefomgeving? Wil je jouw kennis en ervaring inzetten voor een mooiere wereld? Sluit je dan aan bij het bestuur van Emmaus.

Informatie

Wil je meer weten over Emmaus? Bezoek de website www.emmaus-utrecht.nl of volg ons via Facebook. Wil je informatie over de functie of wil je solliciteren, neem dan contact op met Sonja Appelman, sonappelman@gmail.com of bel/app via 06-83170031. Als je wilt solliciteren ontvangen we graag een CV en motivatie. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.